Autodesk представиха Industry Collections – новите софтуерни комплекти

aec-collection-badge-256На 01.08.2016 Autodesk представиха новите софтуерни комплекти – Industry Collections. За разлика от досегашното голямо разнообразие от софтуерни пакети, новите комплекти са само три, по един за всяка индустрия:

  • Architecture, Engineering & Construction;
  • Product Design;
  • Media & Entertainment;

Какво предствляват Industry Collections

Това е подбран пакет от единичните продукти на Autodesk, които (според Autodesk) най-добре биха задоволили нуждите на проектант, изпълнител или друг професоналист от съответната индустрия. Прави впечатление обаче, че пакетът от програми не е достатъчен за конструкции. Aко искате пълно решение за стоманобетон (Кофражи, Армировки), стомана (КМ и КМД), софтуер за изчисление и оразмеряване, то тогава ще трябва отделно да си вземете Robot Structural Analysis и Advance Steel.

Ето какъв софтуер и какви облачни услуги са включени във всеки един от новите комплекти:

Architecture_Engineering_Construction_Collection_2017_1line
Desktop Cloud
AutoCAD
AutoCAD Architecture
AutoCAD Civil 3D
AutoCAD Electrical
AutoCAD Map 3D
AutoCAD MEP
AutoCAD P&ID
AutoCAD Plant 3D
AutoCAD Raster Design
AutoCAD Utility Design
Revit:
Revit Architecture
Revit MEP
Revit Structure
Navisworks Manage
Vehicle Tracking
3ds Max
AutoCAD 360 Pro
Formit 360 Pro
InfraWorks 360
Insight 360: Includes:
Energy Analysis for Revit
Lighting Analysis for Revit
Green Building Studio
ReCap 360 Pro
Rendering in A360
Structural Analysis for Revit
Storage (25GB)
Product_Design_Collection_2017_lockup_OL_1line_no_year
Desktop Cloud
AutoCAD
AutoCAD Architecture
AutoCAD Electrical
AutoCAD Mechanical
Factory Design Utilities
Inventor Professional
Navisworks Manage
Vault Basic
3ds Ma
AutoCAD 360 Pro
Fusion 360
ReCap 360 Pro
Rendering in A360
Storage (25GB)
Media_Entertainment_Collection_2017_lockup_OL_1line_no_year
Desktop Cloud
Maya
Motionbuilder
Mudbox
3ds Max
Character Generator
ReCap 360 Pro
Rendering in A360
Storage (25GB)

Building Design Suites и Industry Collections

Потребителите закупили лиценз под наем (за пакет или единичен продукт) ще могат да “превключат” на Industry Collection. Потребителите с постоянен лиценз (на Building Design Suite или единичен продукт) с активен абонамент за подръжка (и нови версии), няма да могат да прехвърлят своя лиценз върху новите Industry Collection.

Как се лицензират новите пакети

Както и предишните пакети, новите софтуерни комплекти се предлагат на доста по-ниска цена, отколкото е сумата на цените на включения софтуер. Естествено, никой не ползва всички програми в комплекта и това е оправдано. За разлика обаче от досегашната политика на Autodesk, лицензът за новите Industry Collections може да бъде само под наем. От 01.08.2016 същото вече важи и за продуктите, които се предлагат и по единично – например “чист” AutoCAD и т.н. Ето няколко от стандартните въпроси, които обикновено потребителите задават за новите комплекти и лицензи под наем:

Въпрос: Взел съм лиценз под наем за Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection. На колко места едновременно мога да инсталирам продуктите?
Отговор: На до 3 устройства (Autodesk обобщават “устройства”, а не компютри, тъй като някои от продуктите под наем са облачни услуги и могат да се инсталират и мобилни устрийства).

Въпрос: След като мога да инсталирам продукт под наем на три компютъра, може ли на единия компютър да работи Revit, а на другия AutoCAD?
Отговор: Не, не може. Различните продукти от пакета могат да се стартират по едно и също време само на един компютър;

Въпрос: Аз съм конструктор и избирам Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection. Мога ли добавя към него Advance Steel и Robot Structural Analysis на по-ниска цена?
Отговор: За сега не. Трябва да закупите с отделни лицензи под наем Advance Steel и Robot Structural Analysis.

В заключение

Продуктите, които включва Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection представляват много добър и изгоден подбор за проектиране на Архитектура и Инсталации – ВиК, ОВК, Електро. За сега остава въпросът, защо няма Collection и за конструктори, който да включва Advance Steel и Robot Structural Analysis, а те трябва да се закупуват отделно. Колкото и да е странно, този път наистина има намаление на цените на софтуера – Autodesk Architecture, Engineering & Construction Collection включва същите основни продукти като Building Design Suite Premium (AutoCAD, Revit, 3ds Max), но е на доста по-ниска цена, което прави новите Industry Collections едно доста добро решение от страна на Autodesk.

aec-collection-badge-1024

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *