Разширяване на възможностите за моделиране в Revit с помощта на Dynamo


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/cadplus/public_html/structure/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287

При моделиране в Ревит, понякога се налага да използват допълнителни методи за моделиране, които да ускорят еднообрани и повтарящи се задачи. Отворената платформа на Ревит позволява, за тази цел да се използват външни програми. Такова приложение е Dynamo, особено при наличие на много изчисления при моделирането.

Dynamo e език за визуално програмиране, който съществува и като вариант на plug-in за Revit. При него, за разлика от стандартните езици за програмиране,  алгоритмите не се описват с редове код, а се изобразяват графично като възли, които са обединени в логически връзки:

Пример за моделиране на елементи в Ревит с Dymano, може да видите на следващата картинка. Тази фамилия се състои от вертикални блокове, които са подредени в правоъгълна мрежа. На произволно място от мрежата се намира сфера. Размерите на блоковете в план и тяхната височина, са пропорционални на разстоянието им до сферата. Тази фамилия може да се направи на ръка, но всичко става много по-бързо с Dynamo:

Dynamo може да се изтегли напълно безплатно от http://dynamobim.org/ . Програмата може да се стартира като самостоятелно приложение в Windows или като plug-in в Revit (след инсталация, иконата на Dynamo се появява в менюто Add-Ins). Филмчета и PDF за самообучение могат да се намерят тук – http://dynamobim.org/learn/. Самият език за визуално програмиране не е сложен и всеки, който има желание да програмира може да се справи с него. По-специфични са функциите за работа с елементите на Revit, но и това може лесно да се усвои на принципа “проба-грешка”.

Кратка демонстрация на приложението на Dynamo за реално проектиране в Revit, може да видите тук (с помощта на Dynamo се потготвя произволен терен, върху който се разполагат дървета):

Линк към оригиналната статия: http://autodeskvasari.com/forum/topics/revit-landscape-my-first-function-in-dynamo-0-5

В следващи статитии ще опиша подробно как се разработва елементарна програма в Dynamo и връзката й с Revit.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *