Фамилии в Revit – вертикална кота (+видео)


Warning: Parameter 2 to wp_hide_post_Public::query_posts_join() expected to be a reference, value given in /home/cadplus/public_html/structure/wp-includes/class-wp-hook.php on line 287

Инструментите за създаване на собствени детайли, нови елементи и въобще за “приспособяване” на Revit към нашите изисквания са фамилиите (Families). Чрез тях можем да ускорим и подобрим създаването на модела и основно да променим вида на окончателните чертежи. В поредица от статии ще ви покажа примери за създаване на различни видове Families.

За начало ще започна с вертикална кота за разрези.

От главното меню на Revit избирате New->Family. В отворилия се диалогов прозорец има различни темплейти (templates) за всеки различен тип фамилии. В конкретния случай избирате M_Spot_elevation_Symbol.rtf:

След избиране на съответния темплейт се отваря редактора за фамилии (Family editor). На пръв поглед не се различава много от самия Revit, освен по бутоните в ribbon интерфейса, но си има и собствени фукции. Моделирането на елементи, линии, текст и др.  става по същия начин.

На чертожното поле вече има две пунктирани линии – това са базови линии/равнини (reference planes), които показват точката на вмъкване на символа за кота. С помощта на командите Line и Filled Region изчертавате графичната част на символа за вертикална кота. Чертането става в реални размери, както бихте искали да бъде на принтирания чертеж.

Запазвате готовият символ на диска в папка, в която съхранявате своите families. Една добра практика е да прехвърлите нова family при останалите, след като сте тествали достатъчно за да сте сигурни, че няма грешки. Създадената фамилия може да заредите в отворените проекти директно от Family Editor-a с командта Load into Project от tab-a Home. Другият начин е да отидете в съответния проект и с командата Load Family от tab-a Insert.

Правите текущ някой от разрезите и там задавате команда Annotate->Spot Elevation. В панела Properties се най-отгоре се появява типа на елемента който вмъкваме  разреза – Spot Elevations и конкретния вид (напр. Target Project). Избирате бутона Edit Type и се отваря панела за настройка на конкретния вид коти:

 

С бутона Duplicate правите копие на текущия тип и го кръщавате с ново име (kota_v). Revit поддържа и имена на български. В полето Symbol избирате дефинираната и вече заредена фамилия spot_elevation_symbol. Местоположението на стойността на котата спрямо символа се определя от полетата Text Offset from Leader, Text Offset from Symbol и Text location. Обърнете внимание, че стойността на Text Offset from Symbol е -5mm, по този начин текста се позиционира в дясно от вертикалната линия на котата. От полето Units Format настройвате единиците, дали да има знак “+” пред положителните коти и т.н.

Крайния резултат е на следната картинка:

видео Revit families – вертикална кота

Ако тази статия е била полезна за вас, ще се радвам да оставите коментари. Може да задавате и въпроси във форума на http://cadpoints.com/index.php/forum

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *