Програмиране на външни приложения за Revit

revit-api-2015Сигурно по-голямата част от потребителите на AutoCAD са се възползвали от възможностите на AutoLisp за автоматизиране на проектирането. За напредналите потребители ще е необходим подобен инструмент и в Revit.

Aко искате да разширите възможностите и на Revit, с написани спeцилно за вас/от вас plug-in-и, можете да използвате .NET API (Приложно-програмният интерфейс – Application Programming Interface, API), който се предлага от Autodesk. Програмирането за Revit може да стане на Visual Basic – VB.NET, C# или managed C++. По-надолу съм описал първоначалните стъпки, необходими ви за написването на първия plug-in за Revit ( в случая на C#)

1. Интегрирана среда за разработка (integrated development environment, IDE)

Или иначе казано програма, в която ще пишете и компилирате вашите програми. Microsoft Visual Studio е такава програма. За целите на програмиране в Revit е достатъчна безплатната версия Microsoft Visual Studio Express 2013. Има няколко версии – за мобилни приложения, за Web базирани и т.н. Трябва да се избере версията “…for Windows Desktop”. Може да я свалите от тук.

2. Инструменти за разработка на приложения за Revit (SDK – Software development kit)

Програмното осигуряване на Revit. За всяка версия на Revit има нова весрсия на SDK. Сваля се от тук: Revit 2015 SDK. Инсталирате MS Visual Studio и Revit 2015 SDK.

3. Основна страница за помощ

Това е страницата на Autodesk Developer Network и блога на Jeremy TammikThe Building Coder, който е посветен изцяло на програмиране за Revit.

4. Уточнение

Когато пишете plug-in за Revit, в крайна сметка се получава една библиотека – например comanda.dll и заедно с нея един файл comanda.addin. Тези файлове трябва да се сложат в папката на диска, където ще ги търси Revit при зареждане. *.dll файла е самия код на add-in-а, а *.addin файлът е т.нар. манифест, който указва на Revit, коя команда да зареди и изпълни (т.е. за да се види командата в ribbon-a). За Revit 2015 тези файлове трябва да се копират в C:UsersIme_na_potrebitelAppDataRoamingAutodeskRevitAddins2015. Може в Windows explorer да напишете %appdata%AutodeskRevitAddins2015 и ще се отвори нужната папка. Когато пишете приложение, при всяко компилиране на приложението е необходимо да копирате файловете *.dll и *.addin в тази папка. За улеснение Jeremy Tammik е написал template за MS Visual Studio, които върши това и други неща.

5. Template за MS Visual Studio

Когато започвате нов проект във Visual Studio избирате от менюто Fail->New Project. При започване на нов проект, в него се включват необходимите библиотеки за приложението. В нашия случай това са библиотеките на Revit. За да не търсите кои библиотека са ви нужни, трябва да заредите template във Visual Studio. Сваляте този файл Revit2015AddinWizardCs1.zip и го слагате в [Documents]Visual Studio 2013TemplatesProjectTemplatesVisual C#. Той ви зарежда този темплейт в стартовия прозорец и при успешна компилация извършва копирането на *.dll и *.addin файла, описани в т.4. Още за темплейтите – тук.

revit-api-2015-template

6. Изгледайте филмчето Introduction to Revit 2015 API Programming

Ето в този блог. Ако успешно изпълните упражненията от видеото, от сериозно програмиране за Revit ви дели само времето за обучение 🙂

7. Изтеглете си RevitLookup for Revit 2015

Това е комплект от add-in-и, с които може да разглеждате програмните параметри на елементите в Revit, за да знаете какво да програмирате после. Изтегляте от тук и ги компилирате.

8. Ако не познавате добре езика за програмиране C#, може да изгледате безплатените курсове (доста обемни) на Telerik Academy

Намират се тук.

9. За какво всъщност се ползва това програмиране?

За разширяване на възможностите на Revit, за автоматизиране на повтарящи се задачи, за връзка с други програми и т.н.

По-надолу може да видите кода и да свалите готовия plug-in на команда за експорт на горна и долна кота на колони. Нещо, което не може да стане с вградените таблици (Schedules) на Revit. Програмният код не е като написан от програмист, но все пак съм проектант 🙂

изходен код

готов plug-in

След инсталиране (виж точка 4) в менюто Add-Ins на Revit ще се появи нова команда:

revit-api-2015-command

 

Резултатът от изпълнение на командата:

 

revit-api-2015-result

Ако има проблеми с инсталиране на plug-in-а, може да се дължат на защитни механизми на .NET-a. Преди да разархивирате *.zip файла, изберете с десен бутона на мишката Properties и след това Unblock.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *